Інженери-зрадники намагалися продати ворогові новітні розробки

Читать на русском

Інженери-зрадники намагалися продати ворогові новітні розробки

Інженери-зрадники намагалися продати ворогові новітні розробки

Рашистів цікавили схеми, креслення та інструкції з виробництва парових турбін, а також комплектуючих до них.

Служба безпеки, у взаємодії з урядом та керівництвом одного із стратегічних заводів Харкова, зірвала спробу рашистів отримати новітні технологічні розробки України в галузі паливно-енергетичного комплексу, повідомляє пресцентр СБУ.

Внаслідок спецоперації на Харківщині нейтралізовано ворожу агентурну групу, яка намагалася передати до Росії таємну документацію з місцевого стратегічного заводу. Серед затриманих – голова конструкторського бюро та заступник керівника цеху промислового підприємства.

За даними слідства, ворога цікавили схеми, креслення та інструкції з виробництва парових турбін, а також комплектуючих до них. Такі турбіни не виробляються в РФ, а до початку російської агресії проти України вони безперебійно закуповувалися на Харківському підприємстві.

Наявні в Росії агрегати майже вичерпали свій ресурс і гостро потребують заміни чи капітального ремонту. Тому науково-технічні досягнення нашої держави були потрібні агресору для забезпечення безперервної роботи парових установок на об’єктах "Росатому". Також – для модернізації російських ТЕС та ГЕС, щоб продовжити безперебійне постачання електрики, у тому числі – на заводи військово-промислового комплексу РФ.

Як встановило розслідування, керівником агентурної групи російської розвідки був мешканець Харкова, колишній бізнесовий партнер місцевого заводу. За вказівкою окупантів їхні поплічники мали викрасти потрібні документи, відцифрувати їх і в електронному вигляді передати до РФ. Крім того, у організатора агентурної групи було виявлено понад 5 млн у гривневому еквіваленті, які він, ймовірно, отримав за співпрацю з агресором.

Слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу. Їм загрожує довічне позбавлення волі.

grom-ua.org



Актуально

Теги