Знову майже 100 рублів за долар: Курс російської валюти продовжує падати попри доручення Путіна

рубль,росія

Курс долара на Московській біржі перевищив 99 рублів уперше із 15 серпня, курс євро перевищив 104 рублі – це максимум з початку вересня.

За даними біржі, на максимумі за день американська валюта торгувалася по 99,1 рубля, дорожчаючи на 1,13 рубля, пише російська редакція Forbes.

Станом на 14:42 долар коштував 98,84 рубля, що на 0,87 рубля вище за ціну закриття минулої торгової сесії.

Курс євро перевищив 104,3 рубля, піднявшись до максимуму з 11 вересня. Станом на 14:42 європейська валюта коштувала 104,05 рубля, дорожчаючи на 0,7 рубля.

Аналітик російської інвесткомпанії "Велес Капітал" Михайло Абрамов прогнозує, що якщо долару вдасться закріпитися вище за позначку в 98,6 рубля, то курс продовжить рух у бік максимумів серпня, коли валюта на піку коштувала майже 102 рублі.

"Усі попередні ініціативи ЦБ та міністерств лише призупиняли падіння рубля і не забезпечили його впевненого відновлення", – визнає експерт "БКС Експрес" Михайло Зельцер.

За його словами, підвищення ставки центробанку РФ до 13%, ліміти на незабезпечені кредити та проведені з експортерами "бесіди" мали знизити попит на валюту, підвищивши пропозицію.

"Проте ефект від монетарних зусиль не швидкий. А дисбаланс високого попиту та низької пропозиції валюти на ринку зберігається", – пояснює експерт.

Читайте також: Росіяни почали скуповувати золото через падіння курсу рубля

Як повідомлялося, у вересні російський президент Владімір Путін висловив занепокоєння через падіння курсу рубля і доручив уряду ухвалити "відповідні рішення".

Нагадаймо, 14 серпня курс російської валюти обвалився до мінімумів за 16 місяців: долар піднявся вище за 101 рубль, євро перевищив 111 рублів.

Через падіння рубля Владімір Путін 16 серпня провів екстрену нараду з урядовцями та головою центробанку РФ Ельвірою Набіуліною. Її підсумком стало доручення експортерам збільшити обсяги продажу валютної виручки. Також розглядалася можливість повернення нормативів продажу експортерами валютної виручки та обмежень на рух капіталу, але від них поки що відмовилися.

Автор: Михайло Орлюк



Актуально

Теги