The Washington Post: Атаку на "Північні потоки" координував український полковник ССО Червінський. Сам полковник це заперечує

Читать на русском

The Washington Post: Атаку на

The Washington Post: Атаку на "Північні потоки " координував український полковник ССО Червінський. Сам полковник це заперечує

Центральну роль у підриві російського газопроводу “Північний потік” відіграв полковник ССО Роман Червінський.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на офіційних осіб в Україні та в інших країнах Європи, а також інших людей, обізнаних з подробицями таємної операції.

За даними джерел видання, Червінський координував команду із шести осіб, яка орендувала вітрильник під вигаданими іменами та використовувала глибоководне водолазне обладнання, щоб встановити вибухівку на трубопроводі.

Стверджується, що український військовий підпорядковувався генерал-майору Віктору Ганущаку. Він у свою чергу звітував безпосередньо головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному, стверджує видання.

Червінський через адвоката заперечує всі звинувачення, пише газета. “Усі припущення про мою причетність до атаки на “Північний потік” поширюються російською пропагандою без жодних підстав”, – цитує The Washington Post його письмову заяву.

Наразі Червінський утримується під арештом у Києві: колишнього розвідника звинувачують у перевищенні повноважень у справі про ракетні обстріли аеродрому «Канатове» влітку 2022 року. Слідство вважає, що російські війська вдарили по аеродрому після того, як Червінський без погодження з начальством вирішив завербувати російського військового, унаслідок чого видав координати аеродрому.

Сам Червінський, пише The Washington Post, вважає свій арешт «політичною відплатою» за критику Володимира Зеленського.

Видання повідомляє, що президент України, хоч і заявляв про непричетність країни до диверсії, міг не знати про її підготовку.



Актуально

Теги