В ISW оцінили українські удари по літовищу в Джанкої і РЛС "Контейнер" у Мордовії: "Законні цілі"

Читать на русском

В ISW оцінили українські удари по літовищу в Джанкої і РЛС

В ISW оцінили українські удари по літовищу в Джанкої і РЛС " Контейнер " у Мордовії: "Законні цілі"

Українські війська в ніч з 16 на 17 квітня завдали удару по російському військовому літовищу в тимчасово окупованому Джанкої (Крим). Паралельно 17 квітня Головне управління військової розвідки (ГУР) атакувало російські авіаційні об’єкти в Мордовії, Татарстані та Самарській області РФ.

Усі вони є законними цілями в операції України, спеціально націленої на авіацію, протиповітряну оборону та можливості радіолокаційного виявлення країни-агресора. На це вказали аналітики Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

"Бавовна" в Джанкої

На геолокованих кадрах, оприлюднених 16 квітня, видно вибухи на аеродромі в Джанкої, де розміщується російський 39-й окремий вертолітний полк і базується армія ППО Південного військового округу РФ.

Агенти військового партизанського руху "Атеш" підтвердили, що внаслідок удару було знищено ракетний комплекс С-400 та серйозно пошкоджено кілька інших невказаних транспортних засобів окупантів. Українські джерела оприлюднили зображення, на якому видно три знищені після удару пускові установки С-400.

 qkxiqdxiqdeihrant

За даними ISW, російські сили перекинули на авіабазу в Джанкої вертольоти Мі-8, Мі-25М, Мі-28 та Ка-52. Поки що експерти не виявили візуальних свідчень пошкодження будь-яких із цих бойових машин 16 квітня.

Після "бавовни" відомий кремлівський блогер поскаржився, нібито українські сили застосували близько 12 ракет ATACMS для удару по літовищу.

"Наразі ISW не може незалежно підтвердити тип зброї, використаної Україною в цьому ударі, а також масштаб завданих ним збитків. Однак офіційна представниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк зазначила, що військове літовище та пов’язані з ним авіаційні об’єкти є законними військовими цілями, мовчазно визнавши факт завдання удару", – підкреслили аналітики.

Вони додали, що бойові й транспортні вертольоти надали ЗС РФ явні наступальні та оборонні переваги на полі бою, особливо на півдні України, тому є законними військовими цілями. Також наголосили, що українські сили вже завдавали ударів ракетами ATACMS по російських військових вертольотах на авіабазах у тимчасово окупованих Бердянську (Запорізька область) та Луганську (Луганська область) 2023 року.

Серія ударів по території РФ

Головне управління військової розвідки (ГУР) Міноборони України 17 квітня атакувало російські авіаційні об’єкти в Республіці Мордовія, Республіці Татарстан і Самарській області. Джерела в ГУР повідомили українським ЗМІ, що розвідники націлилися на загоризонтний радіолокатор "Контейнер", який стояв на базі 590-ї окремої радіотехнічної частини ЗС РФ у Ковилкіному (Мордовія). Ця станція радіолокації має дальність виявлення 3000 км і висоту виявлення 100 км, а розташована на відстані понад 680 км від українського кордону.

Міністерство оборони РФ стверджувало, що російська ППО знищила український безпілотник над Мордовією, але це не підтверджено.

Також того дня українські безпілотники атакували авіаційний завод імені Горбунова у Казані, Республіка Татарстан. Геолоковані кадри показують, що російська ППО, ймовірно, збила один БпЛА біля заводу з виробництва дронів-камікадзе типу Shahed-136/131 неподалік Єлабуги, Татарстан.

Крім того, 17 квітня в ГУР загадково заявили, що невстановлені особи знищили російський вертоліт Мі-8 на літовищі Кряж у Самарській області РФ та розмістили кадри пожежі.

"Українські удари по об’єктах російської авіації у тимчасово окупованому Криму, а також на території Росії, ймовірно, є досить скоординованою і широкомасштабною серією ударів, спеціально націлених на російську авіацію, протиповітряну оборону та можливості радіолокаційного виявлення", – оцінили в ISW.



Актуально

Теги