Туреччина припинить обслуговувати американські літаки Абрамовича та "Аерофлоту" через санкції

аэрофлот

Найбільший у Туреччині провайдер послуг наземного обслуговування в аеропортах Hava попередив про ризики для обслуговування літаків, що знаходяться у парках авіакомпаній з Росії, Білорусії, Ірану та бізнесмена Романа Абрамовича.

Об этом сообщает Компромат НЕТ


Про це йдеться у листі очільника Havaş Мете Ерни контрагентам із цих країн від 31 січня, повідомляє агентство РБК із посиланням на копію листа та джерела у російських авіакомпаніях.

Havaş належить провідному оператору турецьких аеропортів компанії TAV Airports (працює в 90 аеропортах у 29 країнах) і обслуговує літаки в аеропортах Стамбула, Анкари, Анталії та інших містах.

Перелік літаків, доданий до листа, вказує, що в обслуговуванні може бути відмовлено переважно літакам американського виробництва Boeing, а також кільком лайнерам європейської Airbus. Загалом у списку понад 170 літаків російських авіакомпаній, сім білоруських та чотири іранські.

Найбільший експлуатант цих літаків – "Аерофлот", у переліку також є лайнери вантажної авіакомпанії AirBridgeCargo, Azur Air, I Fly, Pegas Fly, "Побєда", "Россия", S7, Utair, "Уральських авіаліній", Red Wings, Nordwind та "Ямал", а також білоруської "Бєлавіа" та іранських Iran Air та Mahan Airlines.

У листі Havaş також згадуються бізнес-джети Boeing 787 Dreamliner та Gulfstream G650, які належать російському мільярдеру Роману Абрамовичу. Його представник заперечує наявність у олігарха літаків у Туреччині.

У переліку Havaş перераховані літаки, які потрапили під обмеження Мінторгу США, запроваджені ще навесні 2022 року після початку повномасштабної війни РФ проти України. Турецький провайдер вказує, що вивчає юридичні аспекти ситуації та просить авіакомпанії надати списки літаків, у виробництві яких використано не більше 25% американських деталей та технологій.

"Надання послуг з обслуговування літаків, що прямують до Росії та Білорусії і зібрані більш ніж на 25% із застосуванням технологій американського походження, є порушенням норм експортного регулювання (Export Administration Regulations, EAR) США, якщо такий літак експлуатується авіакомпанією, проти якої випущений наказ про тимчасову відмову в обслуговуванні (Temporary Denial Orders, TDO)", – пише керівник турецької компанії.

Читайте також: Російський "Аерофлот" почав розбирати літаки на запчастини через санкції, – Reuters (оновлено)

Як повідомлялося, раніше видання The Wall Street Journal (WSJ) писало, що влада США вимагає від Туреччини припинити польоти російських авіакомпаній, які здійснюються на літаках американського виробництва до цієї країни та з неї.

За словами співрозмовників видання, минулого місяця американські високопосадовці попередили, що турецьким громадянам загрожуватиме тюремне ув’язнення, штрафи, втрата експортних привілеїв та інші заходи, якщо вони надаватимуть сервісні послуги для літаків американського виробництва, які нелегально використовують російські авіакомпанії.

Йдеться про постачання палива і запчастин для літаків, які літають до Росії та Білорусі та з них, порушуючи експортні правила контролю, запровадженого минулого року, уточнили американські чиновники.

Источник: Правда РУ



Актуально

Теги