Російські війська вперше цілеспрямовано атакували сонячну електростанцію

сэс

Російські війська 3 квітня вперше прицільно атакували тилову сонячну електростанцію.

Про це на пресконференції повідомив голова правління оператора енергосистеми країни НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, передає Укрінформ.

"Вчора ворог прицільно атакував сонячну електростанцію. Це перший, принаймні на моїй пам’яті, випадок цілеспрямованої атаки на об’єкт відновлюваної енергетики", – сказав Кудрицький.

Він уточнив, що йдеться не про атаку в межах зони бойових дій, а саме про удар по тиловій СЕС.

Кудрицький також повідомив, що внаслідок потепління загальне споживання електроенергії падає, тому гострого дефіциту в енергосистемі не фіксують. При цьому відбувається сезонне зростання виробництва електроенергії сонячними електростанціями.

Водночас голова "Укренерго" зауважив, що внаслідок масованих ракетних атак у попередні тижні пошкоджена значна кількість теплових та гідроелектростанцій, що негативно впливає на енергосистему з погляду її балансування.

Що відомо про останні масовані атаки РФ на енергетику України

Як повідомлялося, під час найбільшої за час повномаштабної війни атаки на українську енергетику 22 березня вісім ракет влучили у ДніпроГЕС, через це станція припинила роботу. За даними "Укргідроенерго", внаслідок цього компанія втратила 20% генеруючих потужностей, тому виконання умов ПСО опинилося під загрозою.

Група ДТЕК спочатку оцінила втрати внаслідок масованої ворожої атаки на українську енергосистему 22 березня у "близько половини" своїх генеруючих потужностей. Після масованої атаки 29 березня компанія заявила, що пошкоджень зазнали 80% енергоблоків ТЕС. У державному "Центренерго" заявляли, що ударами росіян знищена Зміївська ТЕС.

В ніч на 29 березня росіяни завдали чергової масованої комбінованої атаки по енергетичних об’єктах. Внаслідок обстрілу зазнали пошкоджень теплові та гідроелектростанції в центральному та західному регіонах. Зокрема, окупанти атакували три ТЕС енергохолдингу ДТЕК. Зокрема, цілями російської масованої атаки стали Канівська та Дністровська ГЕС, заявив президент Володимир Зеленський.

Автор: Михайло Орлюк



Актуально

Теги