Ухвалення законопроєкту про мобілізацію: огляд інформаційних каналів за 10–12 квітня 2024 року

Ухвалення законопроєкту про мобілізацію: огляд інформаційних каналів за 10–12 квітня 2024 року

Головною темою вечірніх етерів трьох інформаційних каналів (24-го, «Еспресо» та Прямого) тими днями стало ухвалення Верховною Радою законопроєкту про мобілізацію. Цю тему обговорювали як із нинішніми та колишніми військовими, так і з цивільними спікерами. На каналі «FreeДом» теж говорили про мобілізацію — але в Росії.

Ішлося в ефірі інформканалів також про ситуацію на фронті, ворожі удари по об’єктах української енергетики, заяву міністра оборони США Ллойда Остіна щодо ударів по російських НПЗ, підготовку до червневого Саміту миру в Швейцарії.

Зазначимо, що всі канали щодня проводять збори на потреби Збройних Сил України.

Які ще теми, як саме та за чиєї участі обговорювали в праймтаймі чотирьох інформаційних каналів — у нашому огляді.

24-й: «Антиукраїнська» заява Остіна, «хотєлки» Путіна та план Абрамовича

10 квітня в праймтаймі ведучий Арсен Цимбалюк звернув увагу глядачів на цікавий збіг — одночасне ураження авіаційного заводу в російському Борисоглєбську за 300 км від українського кордону та знищення Силами Оборони російського комплексу РЕБ «Борисоглєбськ-2». Також ведучий самотужки, без залучення гостей, прокоментував реакцію наших союзників, Сполучених Штатів, на удари по російських НПЗ. «Принаймні, тих, хто традиційно вважався і досі залишається нашими союзниками, — зауважив ведучий. — Ми точно знаємо, що Сполучені Штати — гарант України за Будапештським меморандумом, це ті, заради спокою чиїх громадян ми свого часу відмовилися від ядерної зброї». Заяву міністра оборони США Ллойда Остіна із закликом зосередитися на військових цілях Арсен Цимбалюк назвав «антиукраїнською»: мовляв, на думку Остіна, ми мусимо лише напряму воювати з державою, втричі більшою за нашу, яку спонсорують і підтримують Іран, Китай і КНДР. Нагадавши, що в Росії внаслідок повені призупинив роботу нафтовий завод в Орську, ведучий саркастично додав: «Цікаво, як на це відреагують США, чи, бува, не проситимуть погоду не затоплювати Росію, це ж може вплинути на ціни на нафту по всьому світу?».

Дісталося союзникам від Арсена Цимбалюка й за зволікання зі спрямуванням Україні «додаткових» 61 млрд доларів, яких, за його словами, вистачить лише на те, щоб протриматися у 2024 році. Тоді як Україні, щоб звільнити свої землі від окупантів, потрібно 300 млрд — саме такі цифри, мовляв, свого часу озвучував колишній Головнокомандувач Валерій Залужний. «Те, що відбувається зараз із боку Сполучених Штатів, нагадує швидше саботаж», — констатував ведучий.

Згодом Арсен Цимбалюк із гостем у студії, пресофіцером 241-ї ОБр ТрО ЗСУ Мирославом Отковичем обговорював законопроєкт про мобілізацію. На зв’язок зі студією виходив також заступник командира 205-го батальйону цієї ж бригади з бойової підготовки Сергій Янковський. Паралельно ведучий оголосив збір на складники для дронів для цієї ж бригади. Йшлося про відмінності рекрутингу від мобілізації, базової воєнної підготовки — від строкової служби, про вибір військової спеціальності, а також переваги служби саме у 241-й ОБр ТрО. І цим експериментальний, як назвав його ведучий, ефір 24-го помітно відрізнився від схожих і доволі типових обговорень законопроєкту про мобілізацію на інших каналах.

Арсен Цимбалюк та Мирослав Откович в ефірі 24 каналу

11 квітня ведуча Ольга Білан поцікавилася думкою про щойно ухвалений Верховною Радою законопроєкт про мобілізацію колишнього командира роти «Айдар», військового аналітика Євгена Дикого. Гість вибухнув гнівом через вилучення із законопроєкту норми про демобілізацію: «Не знаю, як дивитися в очі захисникам і захисницям, яким демобілізацію через 36 місяців служби обіцяли з грудня минулого року, які звиклися з цією думкою, а тепер їх так жорстко кидають… Я б хотів, щоб законодавці поїхали на нуль і прямо сказали хлопцям і дівчатам: ми вирішили вами пожертвувати… Фактично це визнання того, що цивільна влада нездатна організувати мобілізаційний процес…». Ведуча не поспішала нагадати гостю, що вилучення норми про демобілізацію з законопроєкту ініціював головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський і підтримав міністр оборони Рустем Умєров, і що питання демобілізації мають бути розглянуті в окремому законопроєкті. Однак Дикий, вочевидь, згадав про це сам, бо повідомив, що розуміє «генералів, які ухвалювали це рішення», але не розуміє «ту цивільну владу, яка зробила це рішення можливим». «Емоційна, але доволі правильна думка», — резюмувала Ольга Білан.

Ольга Білан та Євген Дикий

Ведучий Владислав Новіков обговорював зі своїми гостями різні теми. З коментатором широкого профілю Олексієм Буряченком — оприлюднений російським виданням «Нова газета. Європа» новий «мирний план» нібито Туреччини, який Буряченко назвав черговими «хотєлками» Путіна. З директором Центру досліджень енергетики Олександром Харченком — наслідки ворожих ударів по об’єктах української енергетики, зокрема по Трипільській ТЕС. Законопроєкт про мобілізацію в цю етерну годину коментував юрист Іван Карнаух. Власне, коментар юриста звівся до переліку окремих норм. Не обійшлося й без помилок, зокрема, згідно з законопроєктом, батьків трьох або більше дітей зможуть мобілізувати, якщо вони не сплачуватимуть аліменти більше як три місяці, але пан Карнаух помилково сказав, що йдеться про лише один місяць, а ведучий його не виправив.

12 квітня гість Ольги Білан, голова ради резервістів Сухопутних Сил Іван Тимочко не лише не критикував вилучення з мобілізаційного законопроєкту норми про демобілізацію, але й звинуватив політиків, які виступали за демобілізацію, у самопіарі та навіть роботі на Путіна. «Якщо просто повестися на солодкі популістичні речі, це може вплинути на боєздатність Збройних Сил України, — сказав Тимочко. — Питання демобілізації політики взяли собі для маніпуляцій, щоб відійти від відповідальності… Частина хотіла сподобатися виборцю, друга частина, можливо, працювала на взаємодію з ворожими силами…». Ведуча, знову ж таки, не навела жодних контраргументів, хоча б тих, які наводили її попередні гості.

На прохання ведучого Владислава Новікова новий так званий «мирний план» цього дня коментував Володимир Фесенко. Гість назвав оприлюднений проєкт «планом Абрамовича, який той намагається комусь продати». Метою ж Саміту миру в Швейцарії, запланованого на середину червня, є, на думку Фесенка, посилення майбутніх переговорних позицій України.

На 24-му також щодня виходить розлогий Огляд бойових дій, який веде Андрій Дрозда.

«Еспресо»: «рейтингозалежність» нардепів, (не)справедлива мобілізація і «мирний план» у смітнику

10 квітня ввечері в ефірі каналу фактично тільки й мови було, що про законопроєкт про мобілізацію, який на той час мав розглядатися у Верховній Раді в другому читанні. Ведучий Василь Зима, продемонструвавши відео нардепа від «Європейської солідарності» Олексія Гончаренка з порожньої сесійної зали, покартав народних обранців за «рейтингозалежність». Співрозмовник ведучого «Воєнних підсумків дня» Сергія Згурця Павло Кишкар (заступник командира батальйону ЗСУ) сказав, що «перечитав, жодної реформи не побачив». Кишкар хотів би від законопроєкту зокрема електронних повісток, скасування бронювання, надання командирам прав і можливостей формувати свої особові склади. Вилучення з законопроєкту норми про демобілізацію Павло Кишкар схвалив.

Натомість перший співрозмовник ведучого програми «Вердикт» Сергія Руденка, народний депутат від «Європейської солідарності» Микола Княжицький (член комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики) назвав вилучення з тексту законопроєкту норми про демобілізацію «трохи хамством і неповагою» до тих, хто воює, і демотивувальним чинником для тих, кого ще мобілізують. Княжицький також розкритикував монобільшість, яка проігнорувала розгляд поправок до законопроєкту.

Виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда своєю чергою розкритикував темпи як мобілізації, так і ухвалення мобілізаційного законопроєкту.

У другій частині програми політичний коментатор Олег Саакян відзначив, що державний апарат і влаштування механізму мобілізації «виявили низьку ефективність, якщо не сказати, що їхні дії призвели до дискредитації сприйняття мобілізації в суспільстві». А експерт Бюро аналізу і політики Віктор Бобиренко спочатку негативно відповів на запитання ведучого, чи можлива справедлива мобілізація за нинішніх умов, а згодом розвинув тезу Сергія Руденка щодо наявності в Україні парламентської та політичної кризи: «Проблема в тому, що ніяких інших гілок влади не існує, все узурпував Офіс президента, який тепер є заручником власної всемогутності…». Пан Бобиренко також не виключив, що при остаточному ухваленні законопроєкту про мобілізацію можуть виникнути тертя. Як бачимо, його прогноз не справдився.

Олег Саакян, Сергій Руденко та Віктор Бобиренко в етері «Еспресо»

11 квітня у «Великому етері» Василя Зими військовослужбовець, народний депутат VIII та IX скликань Сергій Рудик сказав, що мобілізація без демобілізації для більшості військовослужбовців є неприйнятною, але «маємо те, що маємо, краще так, ніж ніяк».

Єдиним співрозмовником ведучого «Вердикту» Сергія Руденка того дня був український політик і дипломат Валерій Чалий. Інтерв’ю торкалося широкого кола тем — від ворожих ударів по українській інфраструктурі до Саміту миру, що має відбутися в червні у Швейцарії. «Слід скоригувати очікування», — зауважив Чалий. Щодо нового «мирного плану» від Туреччини гість повідомив, що викинув газету з цією публікацією у смітник. А чергові звинувачення з боку Росії на адресу України в причетності до теракту в «Крокус Холі» розраховані, на думку Валерія Чалого, на одну людину — Трампа.

Після «Вердикту» в ефір вийшло токшоу «Говорить великий Львів».

12 квітня у «Великому етері» Василя Зими показали зокрема великий сюжет із вимогою повернути «Еспресо» в цифровий етер.

У «Вердикті» глядачів і гостей запитували, чи довірили б вони після війни владу політсилі військових? Забігаючи наперед, зазначимо, що ствердно на це запитання відповіли 87% глядачів.

У другій частині програми гостями Сергія Руденка були журналісти Ольга Лень і Олексій Мустафін. Ведучий навів дані соцопитування Центру Разумкова, згідно з якими 45% опитаних вважають, що політична сила, якій можна довірити владу у повоєнний період, може з’явитися з середовища військових. За словами Ольги Лень, партія військових — це «трошки неправильно», але вона особисто ніколи не довірила б владу людям, які ніяк не долучилися до оборони держави. «З голів громадян не вдалося вибити думку про необхідність захищати Батьківщину, як би хто не намагався», — сказала також пані Ольга. Верховного Головнокомандувача Володимира Зеленського разом із його політсилою гостя звинуватила у зволіканні з ухваленням законопроєкту про мобілізацію: «У нас уже могли формуватися нові бригади!» Ведучий міг би нагадати пані Ользі, що мобілізація в Україні, попри тривалий розгляд мобілізаційного законопроєкту, не припинялася ні на мить, але не зробив цього.

«FreeДом»: привид Медвєдєва, річниця початку АТО, мобілізація… в Росії

10 квітня у вечірньому ефірі з гостями та глядачами спілкувалися ведучі ICTV Анастасія Мазур і Сергій Єрьоменко.

Цікаво, що троє перших гостей не вмикалися в прямий етер, а приходили безпосередньо у студію. Зокрема економіст Олег Пендзин висловив думку, що Росія й надалі отримуватиме доходи від продажу сирої нафти, не варто тішити себе ілюзіями, що Китай та Індія відмовляться від російської сировини.

Політичний коментатор Борис Тизенгаузен своєю чергою зробив доволі похмурий прогноз щодо голосування за допомогу Україні в Конгресі США. На його думку, це так і не відбудеться до травня. Що ж до засудження Сполученими Штатами ударів по російських НПЗ, то це, за висловом гостя, нагадує сумнозвісну фразу Дмитра Медвєдєва «грошей немає, але ви тримайтесь»; насправді атаки варто продовжувати, щоб діяти з позиції сили. Наприкінці інтерв’ю ведуча, вочевидь, визнала за потрібне дещо знизити градус, нагадавши, що українці дуже вдячні США за допомогу в перший рік війни.

Анастасія Мазур та Борис Тизенгаузен в етері «FreeДом»

У бесіді з воєнним експертом Іваном Ступаком чи не вперше за вечір у студії каналу пролунало слово «мобілізація» — однак малася на увазі мобілізація в Росії.

В ефірі показали також заздалегідь записане інтерв’ю з одним із постійних спікерів каналу — радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком.

11 квітня ведучі Катерина Вишневська і Юрій Кулініч розпитували голову Громадської Ліги «Україна — НАТО» Сергія Джерджа про будівництво бази НАТО в Фінляндії, за 100 км від кордону з Росією, директора Центру суспільних досліджень «Український меридіан» Дмитра Левуся — про саміт Тримор’я, а віцеспікера Кнесету Євгена Сову — про війну Ірану проти Ізраїлю. За словами гостя, Іран веде цю війну вже півроку, але під прикриттям своїх проксі. Насправді ж Тегеран активно постачає зброю усім ворогам Ізраїлю.

Сергій Джердж, Катерина Вишневська і Юрій Кулініч

Не оминули увагу і тему мобілізації — і знову в Росії. Про методи поповнення окупантської армії зокрема ув’язненими розповів російський медійник, частий гість каналу Ілля Давлятчин — єдиний того вечора росіянин в ефірі «FreeДом».

12 квітня ведучі Лейла Мамедова і Денис Похила оголосили, що однією з головних тем етеру буде 10-річчя початку АТО. Проте безпосередньо цієї теми торкався лише сюжет про злочини окупантів на загарбаній українській території та коментар до сюжету правозахисника Павла Лисянського.

Командир спецпідрозділу ударних дронів «Білий орел» Валерій Боровик розповів про роль дронів у бойових діях, особливо, коли захисникам бракує боєприпасів. А литовський воєнний експерт Вайдотас Малініоніс підбивав підсумки саміту Тримор’я та візиту президента Володимира Зеленського до Литви.

Лейла Мамедова та Валерій Боровик

В ефірі був також підсумковий тижневик «Все так однозначно» з ведучим Єгором Скориною.

Прямий: «мобілізаційна» конспірологія і сварка в прямому етері

10 квітня гостями ведучого «Вечора про головне» Олександра Близнюка були політолог-міжнародник Максим Несвітайлов і депутат Київради від «Європейської солідарності» Леонід Ємець. Законопроєкт про мобілізацію, про який обидва гості відгукнулися негативно, виявився не єдиною темою для дискусії: на прохання ведучого гості прокоментували заяву міністра оборони США Ллойда Остіна щодо ударів по російських НПЗ. За словами Леоніда Ємця, зростання ціни на бензин для пересічного американця призведе до падіння рейтингів владної партії, а Максим Несвітайлов вдався до узагальнень: «США перестають бути світовим гегемоном». «Ми тут як трампісти вже говоримо», — спохопився Ємець. На що ведучий запропонував обговорити оприлюднений The Washington Post «мирний план» Трампа. Однак пропозиція не пройшла: Леонід Ємець зауважив, що це не офіційна позиція, тож обговорення не варта.

У програмі «Люди війни» ведучий Павло Рольник говорив про мобілізаційний законопроєкт із народним депутатом Василем Моканом. Пан Мокан — заступник голови Комітету з питань молоді та спорту, член фракції партії «Слуга народу» і водночас — міжфракційного об’єднання «Розумна політика», яке публічно заявляло, що не голосуватиме за чинну редакцію мобілізаційного законопроєкту. Тобто пан Мокан — так би мовити, «слуга», та не той. Відповідно вилучення з законопроєкту норми щодо демобілізації він назвав спробою обдурити тих, хто зараз на передовій: окремого закону, мовляв, не буде ще довго. «Це що ж виходить, Сирський своїми руками прикриває якісь політичні контексти від Зеленського?» — запитав ведучий. «Ні, думаю, що це погоджена позиція… Була ж дискусія на цю тему, і військові справді казали, що не можуть демобілізовувати людей, поки не набрали інших. Але виходить, що в нас мобілізація з мотиваційної перетворюється на примусову кампанію, яку ми спостерігаємо й зараз, коли людей ловлять на вулицях…» Ведучий своєю чергою нагадав, чим аргументують свою думку прихильники примусової мобілізації: в країні війна, ми загралися в демократію, які мотивації, коли країна в небезпеці? На що пан Мокан відповів, що у війні з ворогом, чий мобілізаційний ресурс набагато більше, ми «не можемо пускати м’ясо на м’ясо, ми повинні цінувати життя кожного військового».

Павло Рольник та Василь Мокан

11 квітня учасником токшоу «Вже на часі» з Олександром Близнюком і Світланою Орловською був ще один член «Розумної політики» — Роман Бабій. Компанію йому склали народні депутати Ірина Геращенко («Європейська солідарність»), Сергій Євтушок («Батьківщина») і Юрій Камельчук («Слуга народу»). Дискутували, звісно ж, про мобілізаційний законопроєкт, на той час уже ухвалений Верховною Радою. За словами ведучої Світлани Орловської, Юрій Камельчук — єдиний серед присутніх, хто проголосував за законопроєкт. Пояснюючи свою позицію, Камельчук посварився з Іриною Геращенко ще й мусив відповідати на закиди Світлани Орловської. Сергій Євтушок розповів про загибель — через неналежний рівень навчання в навчальному центрі для мобілізованих — у першому ж бою його рідного брата, а Роман Бабій підбив сумну риску під дискусією щодо демобілізації: «Кажуть, з армії три пуття — двісті, триста і стаття…».

Юрій Камельчук та Ірина Геращенко в ефірі Прямого каналу

Докладніше про цей випуск «Вже на часі» можна прочитати в нашому огляді токшоу.

12 квітня ведучого вечірнього марафону Олександра Близнюка дуже цікавило, як у громадян вилучатимуть надлишкові автівки (таку можливість передбачає нове мобілізаційне законодавство). Його перша гостя, депутатка Київради від «Європейської солідарності» Вікторія Пташник, не змогла відповісти на це запитання. «Усе, що відбувалося навколо цього законопроєкту, не дуже правильно», — сказала пані Вікторія. Сумніви у ведучого і в гості викликав і законопроєкт про звільнення деяких категорій засуджених для військової служби за контрактом, напередодні схвалений Верховною Радою в першому читанні. «А якщо ув’язненого звільнять, а він ухилятиметься від служби?» — розмірковувала пані Вікторія. «А такі випадки є!» — підхопив ведучий. Які можуть бути випадки, якщо відповідний законопроєкт пройшов лише перше читання, — лишилося загадкою.

У народного депутата від «Європейської солідарності» Володимира Ар’єва, який вмикався в етер, ведучий теж запитував про вилучення автомобілів. Однак він теж не пролив світло на цю проблему.

Гості ведучого програми «Люди війни» Павла Рольника того вечора відзначилися цікавими прогнозами. Політичний коментатор Ігор Рейтерович припустив, що норму щодо демобілізації з мобілізаційного закону вилучили тому, що наступного року бойові дії закінчаться. Прогноз народного депутата від «Європейської солідарності» Олексія Гончаренка виявився більш локальним: щойно (на той час) призначений першим заступником міністра закордонних справ України заступник голови Офісу президента Андрій Сибіга в недалекому майбутньому очолить МЗС.

Знімок екрану на головній: Журналісти Олексій Мустафін, Ольга Лень та ведучий Сергій Руденко в етері «Еспресо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog’a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.

Долучитись



Актуально

Теги