Померлого співучасника афери Пшонки з ремонту будівлі Генпрокуратури вирішили виправдати

Читать на русском

Померлого співучасника афери Пшонки з ремонту будівлі Генпрокуратури вирішили виправдати
Померлого співучасника афери Пшонки з ремонту будівлі Генпрокуратури вирішили виправдати

Колегія суддів Деснянського районного суду Києва ухвалила виправдувальний вирок Сергію Ніколаєнко, фігуранту справи про розкрадання 68 млн гривень на ремонті будівель Генеральної прокуратури України часів Віктора Пшонки.

Об этом сообщает Охота на акул

Про це редакція 368.media дізналася з тексту ухвали.

За версією слідства, у 2012-2013 Ніколаєнко вступив у злочинну змову з іншими особами (Крук), направлену на викрадення коштів, виділених на ремонт приміщень ГПУ. Підозрюваний організував створення і придбання ряду фіктивних підприємств, залучаючи для цього малозабезпечених громадян, а також осіб зі свого оточення.

Одним із таких підприємств було «Телсі», з яким у березні 2013 року Генпрокуратура за вказівкою тодішнього керівника Віктора Пшонки уклала угоду на ремонт приміщень на вул. Різницька, 13/15, вул. Гусовського, 9, вул. Борисоглібській, 18, вул. Московській, 8. Усього по договору ремонту приміщень Генпрокуратура перерахувала компанії «Телсі» 69,06 млн гривень. Надалі ці кошти під приводом оплати за товари перераховувались іншому фіктивному підприємству ТОВ «Прайм-Консалт», а далі переводились у готівку.

У січні 2015 року в Одесі було засуджено номінальних власників цих фіктивних компаній. «Телсі» було оформлено за винагороду у 300 доларів, а «Прайм-Консалт» – за 750 гривень, тобто менш як 100 доларів. В обох випадках суди затвердили угоди про визнання винуватості, що пом’якшило покарання. Відтак «підприємців» засудили до штрафу – по 38 250 гривень кожного. Обох засуджених зобов’язали співпрацювати зі слідством щодо викриття решти учасників злочину. Як зазначає слідство саме Ніколаєнко підшукав особу, котру призначили номінальним власником ТОВ «Телсі». При цьому, Сергій Ніколаєнко надалі здійснював фактичне керівництво компанією.

Таким чином, Ніколаєнко обвинувачується в кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 358 КК, тобто в організації підроблення офіційного документа, а також за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК, тобто у пособництві заволодінню чужим майном в особливо великих розмірах. У квітні 2017 року син Ніколаєнко подав до суду клопотання про розгляд справи після смерті обвинуваченого для реабілітації померлого.

Допитавши свідків та вивчивши матеріали справи суд дійшов висновку, що жоден із наданих стороною обвинувачення доказів як сам по собі, так і в сукупності з іншими, з точки зору достатності та взаємозв’язку, не дав достатніх підстав стверджувати поза розумним сумнівом винуватість Ніколаєнко у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень. Відтак, 24 січня 2023 року колегія суддів визнала Ніколаєнко невинуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК.

Источник: Компромат ГРУПП



Актуально

Теги