Гетманцев розкритикував пропозицію Нацбанку запровадити новий податок на імпортні товари

гетманцев

Запровадження додаткового податку на імпорт товарів несе корупційні ризики і може бути неефективним, наразі доцільніше посилити контроль за поверненням експортної валютної виручки в країну.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив у Telegram.

"Не зовсім погоджуюся з пропозицією Нацбанку щодо додаткового податку на некритичний товарний імпорт. Розумію, що ця пропозиція – інструмент впливу на від’ємний торгівельний баланс. Водночас, на мою думку, баланс вигод та втрат від такого втручання держави в економічні процеси, є негативним", – написав голова комітету.

Він зауважив, що запровадження такого податку передбачатиме існування переліку товарів критичного імпорту, який буде від нього звільнений.

"Ми вже використовували цей інструмент на початку війни. І тоді перелік товарів з двох десятків у березні зріс до 90% позицій довоєнного імпорту у червні. Перелік є суб’єктивним і при його складанні потенційно існує величезна корупційна складова", – визнав Гетманцев.

Читайте також: Гетманцев звинуватив виробників половини українського зерна в ухиленні від сплати податків

Він уточнив, що оподаткувати додатковим митом можна було б предмети розкоші, але в цьому випадку як надходження від цього податку, так і його вплив на платіжний баланс будуть мінімальними.

Голова комітету також вважає запровадження податку на імпорт недоцільним, доки не використано увесь потенціал адміністративних рішень для контролю за поверненням експортної валютної виручки в країну.

Як повідомлялося, раніше заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук запропонував розглянути можливість обмеження некритичного імпорту шляхом встановлення додаткового мита. На його думку, це – кращий варіант, ніж обмеження споживання імпорту внаслідок девальвації гривні.

Автор: Михайло Орлюк



Актуально

Теги