Україна погрожує заборонити паломництво хасидів до Умані через масову депортацію українців з Ізраїлю

хасиди

Україна може заборонити в’їзд громадян Ізраїлю до міста Умань та призупинити дію угоди про безвізовий режим між країнами, якщо депортація українців з Ізраїлю не припиниться.

Про це йдеться у заяві Посольства України в Ізраїлі, оприлюдненій на його сторігнці у "Фейсбуці".

"Уряд України не потерпить приниження своїх громадян під час в’їзду в Ізраїль Ми припинимо наші двосторонні домовленості про безвіз, як це передбачено статтею 7 міжурядової угоди. Цей варіант на столі нашого уряду", – наголосив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук.

"Немислимо, що нам доведеться зробити все, щоб прийняти десятки тисяч ізраїльтян в Умані, з високим ризиком для безпеки та величезними логістичними зусиллями, коли, з іншого боку, ізраїльський уряд ображає наших громадян, які приїжджають до Ізраїлю в рамках договору між двома країнами. Якщо Ізраїль хоче, щоб його громадяни мали змогу приїжджати в Україну як туристи, в тому числі у Умань, я вважаю, що прем’єр-міністр Нетаньяху повинен особисто втрутитися у пошук вирішення цієї проблеми", – пояснив дипломат.

В українському посольстві зазначили, що президент України Володимир Зеленський раніше доручив забезпечити дотримання прав громадян України за кордоном. Корнійчук уточнив, що заява Зеленського була спрямована саме на Ізраїль.

Читайте також: Україна розглядає призупинення дії безвізу з Ізраїлем. Посол розповів про дві головні причини

Як повідомлялося, влада Ізраїлю депортує близько 10% українців, які прямують до цієї країни в рамках угоди про взаємне скасування віз. Минулого року цей показник становив 2-4%. Решту змушують чекати індивідуальних співбесід по 5-10 годин.

Водночас Україна цьогоріч очікує на приїзд до Умані для святкування єврейськього Нового року Рош га-Шана щонайменше 20 тис. паломників.

Раніше ЗМІ писали, що уряд розглядає можливість призупинення дії угоди з урядом Ізраїлю про скасування візового режиму між державами. Розгляд питання планується найближчими тижнями.



Актуально

Теги