НАБУ знайшло корупційну схему на Волинській митниці на 500 мільйонів

набу

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) 8 листопада викрили та припинили діяльність злочинної організації на Волинській митниці, яка заподіяла державі збитків на понад 475 мільйонів гривень.

Як повідомляє пресслужба НАБУ, зловмисники допомагали незаконно мінімізувати митні платежі за схемами так званого "чорного" та "сірого" імпорту.

За даними слідства, керував злочинною організацією колишній працівник правоохоронних органів, у змові зі службовими особами Волинської митниці її члени здійснювали незаконне переміщення високоліквідних товарів (мобільних телефонів, комп’ютерної техніки, одягу відомих виробників тощо) через міжнародний пункт пропуску "Ягодин".

"Схема полягала у маскуванні імпортованих цінних товарів так званими "товарами прикриття" зі значно меншою вартістю. Службові особи Волинської митниці зокрема забезпечували митне оформлення товарів без належного здійснення митних формальностей, складали підроблені акти про проведення митних оглядів, вносили до автоматизованої системи митного оформлення "Інспектор" неправдиву інформацію та умисно не вчиняли дій щодо припинення злочинної схеми", – зазначається у повідомленні.

Про підозру у цій справі повідомили десятьом особам, їх дії кваліфіковані за ч. 1 ст. 255, ч. 2, 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України.

Йдеться про п’ятьох службових осіб Волинської митниці та п’ятьох фізичних осіб. Організатора злочинної організації затримано. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.

"Викриттю злочинної схеми та ефективності розслідування НАБУ і САП сприяла конструктивна співпраця з Центральним антикорупційним бюро Республіки Польща", – додали у НАБУ.

НАБУ знайшло корупційну схему на Волинській митниці на 500 мільйонів 01

НАБУ знайшло корупційну схему на Волинській митниці на 500 мільйонів 02

НАБУ знайшло корупційну схему на Волинській митниці на 500 мільйонів 03

Автор: Михайло Орлюк



Актуально

Теги