У Польщі хотіли б розмістити ядерні боєголовки США

Читать на русском

У Польщі хотіли б розмістити ядерні боєголовки США

У Польщі хотіли б розмістити ядерні боєголовки США

Президент Анджей Дуда впевнений, що РФ найближчим часом не нападе на Польщу. Однак він закликає членів НАТО переозброюватися, щоб напад не відбувся в майбутньому.

Польща повинна мати кошти, які б застерегти імперіалістичні наміри РФ. Кремль не наважиться на ядерний удар, проте було б непогано, щоб у Польщі розмістили ядерні боєголовки. Про своє бачення можливого вторгнення РФ та обмін ударами президент Анджей Дуда розповів в інтерв’ю виданню Dzennik Gazeta Prawna.

Журналісти поцікавилися у Дуди, чи допускає він розміщення ядерної зброї у Польщі. У відповідь політик нагадав, що РФ, як і колись СРСР, розміщує ядерні боєголовки за своїми межами. Наприклад, ця зброя розміщена у Білорусі, у Калінінградській області. Тому необхідно, щоб аналогічний крок зробили до НАТО.

"Це рішення, яке було б адекватним ситуації, з якою ми зіткнулися під час холодної війни, коли радянська Росія розгорнула ядерну зброю в державах-сателітах. Сьогодні є багато ознак того, що російська ядерна зброя розміщена дуже близько до кордонів Альянсу. НАТО має відповідати на ці дії належним чином", — наголосив президент.

Дуда нагадав співрозмовникам, що сфера впливу СРСР раніше сягала лінії розмежування між Федеративною Республікою Німеччиною (ФРН) і Німецькою Демократичною Республікою (НДР). Тобто Польща, а також інші країни Східної Європи та країни Балтії перебували за цією лінією. Росія й надалі продовжує впроваджувати свої імперіалістичні інтереси, – пояснив політик. Однак він не вірить, що станеться напад. На його думку, щоб такого точно не відбулося, члени НАТО мають показати готовність дати серйозну відсіч.

"Чи є реальна загроза? Ні. Якщо ми сьогодні адекватно відреагуємо та створимо потенціал для протистояння агресії, цього не буде. Під час холодної війни між Росією та Заходом не було реального конфлікту, бо Москва знала, що не виграє", — заявив політик .

Для того, щоб покращити ситуацію, країни-члени НАТО повинні модернізувати армію і витрачати на це щонайменше 3% ВВП. Польща знаходиться під "ядерною парасолькою" Північноатлантичного альянсу — цього достатньо, щоб не було атаки РФ, — упевнений Дуда. На його думку, Кремль не наважиться ані на тактичний ядерний удар, ані на ядерну війну.

"На мою думку, ядерної війни не буде. Конфлікт — з огляду на потенціал — означав би кінець світу. Я також не припускаю застосування тактичної ядерної зброї", — сказав він.



Актуально

Теги