За що судді отримують від держави кожен місяць пенсію у 100 тис.₴ —

Дата: 20 апреля , 2024 Автор: operkor 0 Комментарии

Суддя допоміг звільнити з-під варти вбивцю Гонгадзе, а тепер отримує від держави щорічні мільйонні виплати

Вища рада правосуддя відправила суддю Верховного Суду Сергія Слинько у відставку, яка передбачає пожиттєве утримування на суму близько 100 тисяч гривень щомісячно. Суддя брав участь у політичних переслідуваннях опонентів Віктора Януковича, виносив рішення всупереч рішенням Європейського суду з прав людини та мав проблеми з деклараціями, а також разом з іншими суддями відпустив з-під варти вбивцю засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе.

Сергій Слинько пішов у відставку з 30-річним стажем з посади судді Верховного Суду. Суддя у 2017 році був визнаний Громадською радою доброчесності (ГРД) таким, що не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики, зокрема через свої рішення.

Суддя Сергія Слинько / фото Верховного Суду

Слинько відомий тим, що він входив у трійку суддів Апеляційного суду міста Києва, які відпустили з-під варти вбивцю засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе – ексначальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача. Після цього той втік та переховувався від правоохоронців майже 6 років, поки Пукача не спіймали в одному з сіл на Житомирщині.

Також суддя Слинько був причетний до засудження колишнього генерального прокурора Юрія Луценка під час президентства Віктора Януковича. Цей судовий процес став символом деградації судової системи України. Тоді міжнародна спільнота виступила із заявою, що в Україні відсутні суди, які дотримуються міжнародних стандартів щодо справедливого, прозорого і незалежного судового процесу.

Юрій Луценко / фото «24 канал»

Юрія Луценка засудили вироком у 2012 році. Він намагався оскаржити присуджене покарання в українському суді, але програв апеляцію, тому пішов оскаржувати вирок у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). У липні 2012 року ЄСПЛ у своїй постанові пише, що під час судового процесу над Луценком було порушено ряд статей Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У квітні 2013 року вже касаційну скаргу Юрія Луценка на свій вирок розглядає колегія суддів, яку очолював Слинько. Попри рішення ЄСПЛ судді одноголосно залишають вирок у силі.

У своєму висновку ГРД підкреслює, що справа Юрія Луценка була не просто переслідуванням політичного опонента кланом колишнього президента-втікача, а була спробою довести суспільству, що правосуддя теж знаходиться в руках цього клану. Влада своїми діями намагалася показати громадянам марність їх очікувань на справедливість, показати, що все вже визначено наперед і на це ніяк не вплинути, а суди і судді були просто інструментами, щоб досягти цієї мети.

«Участь Кандидата (Сергій Слинько, ред.) в цьому сценарії у ролі головуючого найвищої судової інстанції є величезною плямою на репутації як окремих суддів, так і судової системи і української влади в цілому», — пише у своєму висновку ГРД.

Вирок Юрію Луценко таки скасували, але у 2014 році й на підставі закону «Про реабілітацію осіб на виконання рішень Європейського суду з прав людини».

Слинько приховував, що був причетний до цього судового процесу. У спеціальній декларації доброчесності, яку подає суддя, він, зокрема, має підтвердити, що не виносив сумнівних рішень, як у історії з Луценком. Суддя збрехав у цій декларації.

Також у цій декларації він приховав, що був дотичний до суду над Дмитром Павліченком та його сином Сергієм. Їх визнали винними у жорстокому вбивстві судді у березні 2011 року. Справа мала великий суспільний резонанс через неякісну роботу правоохоронців та суддів. У громадськості складалося враження, що Павліченки є «цапами-відбувайлами» у цій історії, поки справжні вбивці гуляють на свободі.

Дмитро Павліченко (ліворуч) та його син Сергій / Фото «24 канал»

Сергій Слинько був у колегії суддів, яка залишила в силі вирок Павліченкам. Цікаво, що у 2014 році їх амністували як політв’язнів.

Суддя має не тільки сумнівні рішення, а ще проблеми з деклараціями. ГРД виявило, що він купив дачний будинок і два дорогі авто, цінну зброю та приблизно раз на рік всією родиною вчотирьох з дітьми подорожують. Проте, у деклараціях судді немає грошей на це все.

Попри усі свої рішення та скандали, Слинько залишився суддею, потрапив до Верховного Суду і пішов 18 квітня 2023 року у відставку. Тепер держава зобов’язана йому вже як судді у відставці щомісяця пожиттєво виплачувати близько 100 тисяч гривень з бюджету.

Раніше журналісти зі «Слідства.Інфо» дослідили список суддів, яких Вища рада правосуддя відправила у відставку. Можливість піти у відставку після 20 років служіння державі передбачена лише для тих, хто не брав хабарів, судив чесно і тих, хто не має відкритих дисциплінарних проваджень. Розмір пожиттєвої виплати залежить від стажу судді та його зарплатні. У середньому судді отримують майже 100 тисяч гривень щомісяця.

Журналісти виявили, що за 2023 рік у відставку пішло 168 служителів Феміди, багато з яких мають сумнівну репутацію. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну держава витратила на пенсії суддів понад 5 мільярдів гривень.



Актуально

Теги