Fitch змінил прогноз для кредитного рейтингу Китаю на негативний

китай

Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило прогноз щодо кредитного рейтингу Китаю до " негативного ", пояснивши це посиленням ризиків для державних фінансів в умовах зростання невизначеності в економіці в процесі переходу до нових моделей зростання.

Fitch знизило свій рейтинг після того, яка інше рейтингове агентство Moody’s вже вдалося до такого кроку у грудні минулого року, зазначає Reuters.

Агентство прогнозує, що борг центрального та місцевого уряду Китаю зросте до 61,3% ВВП у 2024 році з 56,1% у 2023 році. Для порівняння, у 2019 році він становив лише 38,5% ВВП.

Водночас тривалий спад у сфері нерухомості вдарив по доходах місцевих бюджетів, що зробило рівень боргу в багатьох містах непідйомним.

Рейтингове агентство очікує, що дефіцит загального державного бюджету Китаю зросте до 7,1% ВВП у 2024 році з 5,8% у 2023 році, що є найвищим показником з 8,6% у коронавірусному 2020 році.

Читайте також: Китай та Саудівська Аравія просять ЄС відмовитися від конфіскації заморожених російських активів

Хоча Fitch знизив прогноз рейтингів зі "стабільного" до "негативного", вказуючи на те, що зниження рейтингу можливе у середньостроковій перспективі, наразі рейтинг Китаю підтверджено на рівні "A+".

Fitch прогнозує, що економічне зростання Китаю сповільниться до 4,5% у 2024 році з 5,2% минулого року, тоді як Міжнародний валютний фонд очікує, що ВВП Китаю зросте на 4,6% цього року.

Автор: Михайло Орлюк



Актуально

Теги