Експорт українського меду зріс із початку року на 93%

експорт,продукти

За перші три місяці 2024 року експорт Україною агропродовольчої продукції склав близько $6,5 млрд, що на 4% менше, ніж у першому кварталі минулого року.

Про це повідомляє пресслужба Української асоціації аграрного експорту (УААЕ) з посиланням на дані Державної митної служби.

Доходи від реалізації м’яса і субпродуктів на зовнішніх ринках становили $243 млн (+20%).

Визначальним продуктом тут залишається м’ясо птиці, якого експортовано більше в натуральному і вартісному виразі – 112 тис. тонн на суму $222 млн. Доходи від експорту готових та консервованих м’ясних продуктів сягнули приблизно $13 млн, тобто вищі у 2,5 раза.

Сумарний експорт молокопродуктів скоротився фактично до $43 млн (-16%), а основними товарами даної групи цьогоріч виступають сухе та згущене молоко ($16 млн), сири ($11 млн), масло і молочні пасти ($6 млн), незгущене молоко та вершки ($5 млн).

Продовжує демонструвати позитивну динаміку морозиво українського виробництва, валютна виручка від якого зросла на чверть і сягнула $7 млн.

У поточному році експортовано також понад 15 тис. тонн яєць на суму приблизно $17 млн. У результаті, поряд з кількісним збільшенням відбулось зниження вартості продажів, тому що ціни експорту для України продовжують падати – $1 078 за тонну.

Покращилась ситуація з продажами за кордон українського меду – майже 23 тис. тонн (+93%) на суму $44 млн (+39%). При цьому експортна ціна солодкого продукту характеризується спадною динамікою, зараз вона знизилась до $1 909 за тонну.

Виручка від експорту плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн. На початку 2024 року найбільші доходи профільним експортерам приносять волоські горіхи ($38 млн), заморожені ягоди і фрукти ($29 млн), яблука та груші ($11 млн).

Автор: Галина Ялівець



Актуально

Теги