Рахункова палата знайшла порушень у роботі Фонду держмайна на 90 мільярдів

фдму

Фонд держмайна неналежно контролював використання та збереження держмайна, що призвело до суттєвих порушень на понад 90 млрд₴

Об этом сообщает Политика РУ


Про це повідомляє пресслужба Рахункової палати із посиланням на результати аудиту ефективності роботи Фонду за 2020-2021 роки.

Зокрема, аудитори вказують на ризики втрати переданого ФДМУ державного майна орієнтовною вартістю понад 56 млрд₴

Крім того, аудитори Рахункової палати виявили порушення при адмініструванні дохідної частини бюджету – недоплату за результатами фінансово-господарської діяльності на понад 42 млн гривень. Також вони встановили, що майже 11 млн грн Фонд і його регіональні відділення використали непродуктивно, неефективно управляли коштами та майном на понад 33 млн гривень.

Крім цього, виявлено безпідставно нарахована та виплачена зарплата керівнику одного з державних підприємства та трьом заступникам керівника регіонального відділення. Через необґрунтовані управлінські рішення посадових осіб Фонду бюджет втратив понад 2 млн гривень.

Із грудня 2019 року по грудень 2021 року Фонд прийняв до своєї сфери управління понад 571 держпідприємство, установу та організацію, переважна частина яких недіючі, перебувають у процесі ліквідації та банкрутства або відомості про які відсутні.

Так, наприкінці 2021 року ФДМУ управляв 636 держпідприємствами, установами та організаціями, з яких лише 28% були працюючими. Аудит встановив, що цілісні майнові комплекси держпідприємств Фонд та його регіональні відділення приймали до своєї сфери управління без проведення інвентаризації.

Внаслідок незабезпечення Фондом належного контролю за повнотою і обґрунтованістю показників фінпланів держпідприємств, установ та організацій, у 2020 році лише 46 держпідприємств відрахували частину чистого прибутку до держбюджету із 86, які планували це зробити, у 2021 році – 33 держпідприємства із 84 відповідно. Держбюджет недоотримав більш як 42 млн грн відрахувань частини чистого прибутку.

Аудит також засвідчив, що недобросовісне управління майном ДП "Пуща-Водиця" призвело до укладання у 2006-2015 роках (з подальшими змінами) на невигідних для держави умовах 6 інвестиційних договорів та 2 договорів часткової участі в будівництві.

№Реалізація зазначених договорів створює ризики відчуження активів держпідприємства за орієнтовним розрахунком понад 40 млрд грн. Також зволікання ДП "Пуща-Водиця" зі зміною цільового призначення сільськогосподарських земель у ділянки для житлової й громадської забудови під час реалізації інвестдоговорів призвело до майже 5 млн грн непродуктивних витрат", – вказує Рахункова палата.

Источник: Руссиангейт



Актуально

Теги