Росія пом’якшує обмеження на завантаження нафти в портах для стабільного експорту

танкер

Росія пом’якшує обмеження на завантаження нафти у своїх портах, прагнучи зберегти високий рівень експорту для підтримки доходів від продажу енергоносіїв.

Це випливає із заяв "Транснефті" та Мінтрансу РФ, передає The Moscow Times.

Експорт нафти та нафтопродуктів залишається важливою статтею доходів російського бюджету, тоді як доступність танкерів для нього скорочується через санкції, а суворі погодні умови викликають затримки навантаження.

Після введення ембарго Євросоюзу РФ доводиться більше покладатися на морські постачання нафти, тоді як частка трубопровідного експорту впала після зупинки закупівель Німеччиною та Польщею нафтопроводом "Дружба".

Російська трубопровідна монополія "Транснефть" просить оптимізувати систему штормового оповіщення в чорноморському порту "Новоросійськ", щоб дати постачальникам більше часу для навантажень напередодні та після шторму.

Завантаження нафти з "Новоросійська" наприкінці минулого й на початку цього року кілька разів припинялися, що змушувало порт затримувати перевалку та переглядати графік поставок.

Однак "Транснефть" шукає шляхи оптимізації.

Джерела видання Reuters кажуть, що навантаження нафти в "Новоросійську" цієї зими вже проводилося під час високих хвиль кілька разів.

Льодова ситуація – ще одна проблема, що ускладнює перевалку нафти через балтійські порти.

З минулого року РФ пом’якшила обмеження льодового класу для танкерів. Нові правила, запропоновані Мінтрансом РФ, дозволяють судам без льодового посилення, не призначеним для плавання у льодах, заходити в порти під проводкою криголамів при товщині льоду 15-30 сантиметрів.

Трейдери зазначають, що правила було переглянуто через обмежену кількість танкерів, доступних для транспортування російської нафти на тлі запровадження цінової стелі країнами G7 минулого року.

Раніше повідомлялося, що морські поставки російської сирої нафти впали до мінімуму за майже два місяці через несприятливу погоду та удари українських безпілотників, які зупинили нафтовий потік із ключового експортного термінала в Ленінградській області.

До того Міністерство фінансів США оголосило про запровадження санкцій проти щонайменше 18 суден еміратської компанії, причетних до спроб Росії продати свою нафту вище лімітів, встановлених міжнародною коаліцією.

Автор: Галина Ялівець



Актуально

Теги