«Треба було діяти негайно, під завалами були люди» – ДСНС про обставини, за яких у Харкові загинули рятувальники

За словами речника ДСНС, під час саме рятувальних робіт сили РФ завдали повторного удару.

Російські сили завдали повторного удару, коли на місці попередніх «прильотів» у Харкові працювали рятувальники – троє працівників ДСНС загинули, ще один зазнав поранень. Про це в етері Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») заявив речник головного управління ДСНС у Харківській області Євген Василенко.

Він розповів, що внаслідок влучання безпілотників в одному з житлових будинків зруйнувалося перекриття і під завалами перебували люди – під час саме рятувальних робіт сили РФ завдали повторного удару.

«Вночі ворог завдав удару безпілотними літальними апаратами по місту Харкову. Зафіксовано декілька влучань, сталися руйнації, пожежі. Це загалом житлова інфраструктура, звичайні житлові будинки. Безпосередньо за однією з адрес сталися значні руйнації перекриття даху та частково поверхів житлової триповерхівки. Під завалами були люди, які потребували допомоги. На місце події одразу прибули рятувальники. І під час проведення саме рятувальних робіт ворог завдав повторного удару шахедами. В цей час на місці влучання перебували наші співробітники», – розповів речник ДСНС.

За його словами, незважаючи на загибель трьох колег, рятувальники все ж таки змогли звершити пошуково-рятувальну операцію і врятувати з-під завалів бетонних конструкцій квартири чоловіка – наразі він перебуває в лікарні, його стан задовільний.

Євген Василенко також розповів, що рятувальники зазвичай переходять в укриття, якщо є загроза повторних ударів, однак через те, що під завалами перебувала людина, цього разу вони продовжили роботу.

«Зазвичай рятувальники, якщо є загроза повторного удару, всі проходять в укриття. Якщо ситуація стає більш-менш безпечною, то продовжують роботу. Але в цей час сьогодні людина перебувала під завалами і потребувала допомоги, і треба було діяти негайно. Тому рятувальники робили свою роботу на місці. Але, на жаль, сталася трагедія, загинули наші побратими», – сказав Євген Василенко.

Близько 1:00 4 квітня російські війська «шахедами» атакували Харків. Повідомлялось про удари по приватних, так і багатоквартирних житлових будинках. За останніми даними місцевої влади, загинули четверо людей, серед них є троє рятувальників, які прибули за викликом на одну із адрес і зазнали повторного удару дронами. Також постраждали 12 людей, серед яких виявилася медсестра екстреної медичної допомоги, яка разом з бригадою прибула на місце подій для надання допомоги.

Як повідомили Повітряні сили ЗСУ, вночі 4 квітня противник атакував Харківщину 20 ударними безпілотниками з Курської області РФ.Сили ППО знищили 11 дронів.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння атакують українські регіони, зокрема, Харківщину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Форум



Актуально

Теги