Верховний суд поставив крапку у справі Нафтогазенергопрому: куплений унаслідок змови спецдозвіл скасують

Читать на русском

Верховний суд поставив крапку у справі Нафтогазенергопрому: куплений унаслідок змови спецдозвіл скасують

Верховний суд поставив крапку у справі Нафтогазенергопрому: куплений унаслідок змови спецдозвіл скасують

24.04.2024 Верховний суд (ВС) постановив залишити без змін рішення судів попередніх інстанцій у справі про визнання недійсним спеціального дозволу, купленого компанією ТОВ «Нафтогазенергопром» у змові з іншим учасником аукціону Державної служби геології та надр України.

Повідомляє Nadra.info із посиланням на щойно оприлюднену постанову ВС, яка набрала законної сили, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Спецдозвіл ТОВ «Нафтогазенергопром» на нафтогазоносну Мурафинську площу (Харківська обл.) стане другим, скасованим через порушення вимог антимонопольного законодавства під час торгів Держгеонадр. Раніше ми писали, що суд визнав недійсним спецдозвіл на Південно-Кисівську площу, придбаний ТОВ «Укргаздоб» за аналогічних умов.

Нагадаймо, аукціон з продажу спецдозволу на Мурафинську площу Держгеонадра провели 22.03.2016. Обставинами та результатами торгів (після розслідування «Схем») зацікавився Антимонопольний комітет України. І встановив, що учасники аукціону діяли узгоджено, чим порушили Закон України «Про захист економічної конкуренції». Рішенням АМКУ в серпні 2018 р. ТОВ «Нафтогазенергопром» оштрафували на 40 тис.₴ Компанія оскаржила рішення АМКУ, однак законність покарання за змову підтвердили всі судові інстанції (див. постанову ВС від 05.12.2019).

В жовтні 2020 р., на підставі рішення АМКУ, із позовом про визнання недійсними результатів торгів і спецдозволу, в інтересах Держави до суду звернулася Дергачівська місцева прокуратура Харківської області. В липні 2023 р. Господарський суд міста Києва скасував результати аукціону. Недійсними було визнано також договір купівлі-продажу спецдозволу, власне спецдозвіл №4760 і угоду про користування надрами, укладену між Держгеонадрами і ТОВ «Нафтогазенергопром». Компанія і Служба оскаржили рішення, однак апеляція підтвердила його законність: «Апелянтами не наведено переконливих аргументів у відповідності з нормами чинного законодавства щодо спростування висновків суду першої інстанції».

Крім Мурафинської площі, на аукціоні 22.03.2016 Держгеонадра розігрували спецдозвіл на Південно-Кисівську площу (також Харківська обл.). Перемогу на цих торгах здобуло ТОВ «Укргаздоб», єдиним суперником було згадане ТОВ «Нафтогазенергопром». АМКУ також визнав дії обох учасників аукціону узгодженими, і оштрафував. В грудні 2021 р. результати аукціону і спецдозвіл на Південно-Кисівську площу визнали недійсними (постанова ВС).

За даними YouControl, від січня 2018 р. і донині кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Укргаздоб» і ТОВ «Нафтогазенергопром» є Геннадій Буткевич. На момент проведення аукціонів у березні 2016 р. компанії належали іншим власникам.

В січні 2024 р. органи прокуратури подали ще 5 позовів про визнання недійсними результатів аукціонів Держгеонадр. Переможці торгів оскаржували рішення АМКУ.



Актуально

Теги