Польські військові не збили рашистську ракету, бо боялися за місцеве населення

Речник Оперативного командування Збройних сил Польщі, підполковник Яцек Горишевський заявив, що збивати рашистську ракету, що залетіла в повітряний простір країни вночі проти неділі, 24 березня, було б ризиковано — передусім для місцевого населення.

Пояснення Горишевського наводить RMF FM.

“Рішення базувалося на інформації з наших радіолокаційних систем. Оцінка траєкторії, швидкості та висоти польоту ракети вказувала на те, що вона покине наш повітряний простір”, — зазначив Горишевський.

За його словами, спроба збити ракету становила б більший ризик для місцевих мешканців.

“Ракета важить понад дві тонни, з яких 400 кілограмів — бойове навантаження. Після того, як ракета буде збита, її уламки впадуть на нашу територію. Сюди ж потраплять і залишки снаряда, який використовувався для збиття самої ракети”. — сказав він.

Як зазначив Горишевський, якби ракета летіла вглиб Польщі, могло б бути ухвалено рішення збити її черговими парами літаків F-16.

«Оперативний командувач Збройних сил оцінює ситуацію і уповноважений ухвалювати таке рішення. З іншого боку, пілот винищувача, навіть отримавши дозвіл на збиття такої ракети, може не зробити цього в ситуації, коли розуміє, що її уламки можуть впасти на лікарню або школу. Місце падіння ракети також має значення для процесу прийняття рішення», — зауважив він.

Нагадаймо, що одна з московитських крилатих ракет, якою окупанти атакували Україну у ніч на 24 березня, залетіла на територію Польщі.

За даними польських військових, об’єкт увійшов до польського простору в районі міста Осердув (Люблінське воєводство) і залишався там 39 секунд.

Згодом Міністерство закордонних справ Польщі викликало рашистського посла Сєргєя Андрєєва для пояснень через порушення повітряного простору Респубілки ракетою московитів



Актуально

Теги