Легітимність Зеленського після 20 травня опиниться під питанням - Герой України

У Конституції України чітко прописаний термін повноважень президента, який не повинен перевищувати 5 років, тому після 20 травня 2024 року легітимність Володимира Зеленського , як керівника держави, виявиться сумнівною. Відповідну думку у коментарі "Правовому контролю" озвучив Герой України, колишній нардеп Григорій Омельченко.

За його словами, у Конституції України прописано всі процедури обрання народних депутатів та глав держав, як у мирний час, так і в умовах воєнного часу.

«У разі запровадження військового чи надзвичайного стану, обрана та чинна до цього часу Верховна Рада України може виконувати свої обов’язки стільки, скільки часу буде встановлений воєнний чи надзвичайний стан, чи йти війна – рік, два, три, п’ять, десять років ролі не відіграє. У Конституції однозначно записано, що Верховна Рада автоматично продовжує свої повноваження. А ось для президента України такої норми в Конституції не прописано. І це не випадковість, це не прогалина, і це не те, що депутати Верховної Ради, які ухвалювали Конституцію, забули», — сказав він.

Омельченко наголосив, що причина полягає у можливості узурпації влади.

«Коли цілому органу у Верховній Раді дуже складно узурпувати владу, то одній людині це зробити дуже легко. І тоді через запровадження воєнного стану, надзвичайного стану, або його пролонгації, особа може продовжити свої президентські повноваження. Тому, Конституція України чітко записала, що Президент України обирається рівно на 5 років, і все», — наголосив він.

Співрозмовник пояснив, що, відповідно до Конституції, у день інавгурації Володимира Зеленського, 20-го травня, через 5 років, завершується термін його легітимності, як глави держави. У зв’язку з цим, зазначив він, низка світових лідерів можуть не визнавати Зеленського, як президента України.

«Сьогодні європейські лідери одні, а завтра інші. А легітимність України має бути безперервною на міжнародному рівні, бо президент України, і ніхто інший, підписує міжнародні договори та представляє Україну на світовій арені. І ось уявіть собі таку ситуацію, що проходить якась міжнародна Рада ООН у Європі та запрошують туди президента України, а хтось із представників, членів НАТО чи Європейського Союзу, каже: “Вибачте, як ми можемо з ним спілкуватися, коли він не легітимний президент?”. Адже повноваження закінчилися 20 травня 2024 року, і немає рішення Конституційного суду, а це єдиний орган, який підтверджує, чи має він право виконувати свої обов’язки під час дії військового стану, чи ні. Коли воєнний стан скасується, то яка буде ситуація?», — поставив риторичне питання Омельченко.

Нагадаймо, що Григорій Омельченко вже висловлювався на цю тему, звертаючись з відкритим листом до президента України Володимира Зеленського у статті видання «Україна молода» під назвою «Вільним людям слуги не потрібні».



Актуально

Теги