Більшість українців виступають проти російської мови в офіційному спілкуванні – КМІС

Примірники книг для вивчення української мови під час мовних курсів для переселенців, організованих в Івано-Франківську, березень 2022 року

Більшість українців виступають за повне усунення російської мови з офіційного спілкування – про це йдеться в результатах опитування Київського міжнародного інституту соціології, оприлюднених 12 березня.

Опитування тривало з 17 до 23 лютого 2024 року, дослідники опитали телефоном 1 052 респондентів із усіх регіонів України, окрім окупованого Криму. При цьому через вимкнення телефонного зв’язку російськими окупантами не вдалося опитати жителів наразі окупованих населених пунктів.

«Важливо зазначити, що хоча погляди респондентів, які проживали в окупації, дещо відрізнялися, але при цьому загальні тенденції були досить подібні. Тобто неможливість зараз опитати таких респондентів істотно не впливає на якість результатів. Є й інші фактори, що можуть впливати на якість результатів в умовах «воєнного часу», які наводилися КМІС раніше», – йдеться в звіті.

За підсумками опитування:

  • 66% респондентів виступають за усунення російської з офіційного спілкування по всій країні
  • 24% – за статус другої офіційної в областях, де більшість населення цього бажає
  • 3% – за статус російської як другої державної мови
  • 7% – не змогли визначитися

При цьому з числа тих, хто виступив за регіональний офіційний статус російської, 15% відповіли, що не підтримали б таке рішення в своїй області, 7% сказали, що підтримали б.

При цьому, за даними КМІС, показник противників використання російської в офіційному спілкуванні поступово зростав із 1990-х: у 1997 році він складав 18%, у 2013-му – 19%, у 2015 – 21 відсоток респондентів.

«Таким чином, на 2024 рік в Україні є 10% тих, хто хотів би бачити російську мову або офіційною у своїй області, або взагалі другою державною. Натомість 81% або бажають її усунення з офіційного спілкування на всій території, або проти її використання у своєму регіоні», – йдеться у висновках виконавчого директора КМІС Антона Грушецького.

КМІС наголошує, що опитування стосувалося саме офіційного, а не побутового спілкування російською. Серед тих, хто виступає за відсутність російської мови в офіційному спілкуванні, 43 учасників опитування повідомили, що вдома спілкуються російською.

У січні вчені з Німеччини та Великої Британії, які проводили дослідження, вивчаючи поведінку користувачів мережі Х, засвідчили, що російськомовні українці масово перейшли на українську мову з початком масштабного вторгнення Росії до України.

Форум



Актуально

Теги