Раннє завершення опалювального сезону заощадить до 500 мільйонів кубометрів газу,

нафтогаз,чернишов

У НАК "Нафтогаз Україна" розраховують на завершення опалювального сезону всією місцевою владою до кінця поточного тижня. Це дозволить заощадити близько півмільярда кубометрів газу.

Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомив голова правління компанії Олексій Чернишов, передає Інтерфакс-Україна.

"... умовно можемо говорити, що якби температура була звичайною, і ми продовжували цей опалювальний сезон, або була холодна весна, можливо, ми заощадили приблизно 500 млн кубометрів газу", – сказав він.

Водночас Чернишов зазначив, що навіть із такою економією цього року ще передчасно говорити про відновлення експорту газу, хоча Україна впевнено рухається до статусу експортера.

Відповідаючи на запитання щодо цін на газ, глава "Нафтогазу" наголосив, що для населення під час війни вони залишаться регульованими, і на сьогодні обмежені 7,96 грн за кубометр.

За його словами, реальна ціна, яка визначається попитом та пропозицією, становить приблизно 12 тис. грн за 1000 кубометрів, а покриття різниці між цінами здійснює "Нафтогаз" фактично як дотацію населенню.

Як повідомлялося, запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) України на середину березня становили 8,1 млрд кубометрів, з яких 0,74 млрд належало нерезидентам, 2,2 млрд кубометрів – резидентам, 4,6 млрд кубометрів – групі "Нафтогаз".

У листопаді 2023 року Україна увійшла в опалювальний сезон із запасами до 16 млрд кубометрів газу, до 1 березня 2024 року вони знизилися до 8,5 млрд кубометрів.

Автор: Юлiя Недашківська



Актуально

Теги